Een subvariant van het coronavirus, BQ.1 wordt ergens tussen half november en begin december dominant in Europa, verwacht de Europese gezondheidsdienst ECDC. De dominantie van BQ.1 en een ondervariant, BQ.1.1 zal waarschijnlijk leiden tot een toename van het aantal coronagevallen in de komende weken tot maanden.

BQ.1 en BQ.1.1 zijn subvarianten van de omikronvariant van het coronavirus, die momenteel al dominant is. De subvarianten gaan al rond in Nederland, zo blijkt uit de zogeheten kiemsurveillance van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Ook in Frankrijk, België, Ierland en Italië zijn ze al opgedoken. Volgens ECDC werden de subvarianten in Nederland zo’n twee weken geleden in 6 procent van de steekproeven gevonden. In Frankrijk ging het toen al om 19 procent.

Studies uit Azië laten volgens het ECDC zien dat BQ.1 het immuunsysteem kan omzeilen. Uit de data die nu over de subvariant beschikbaar zijn, komt niet naar voren dat BQ.1 ziekmakender is dan de omikronvarianten die nu veel rondgaan (BA.4 en BA.5).

Ziekteverzuim loopt op door combinatie van corona en griep

Door de combinatie van griep en coronagevallen is het ziekteverzuim in Nederland in september weer toegenomen, zo bleek eerder deze week.

Het verzuimpercentage daalde in augustus nog tot 4 procent, wat gebruikelijk is voor die tijd van het jaar in vergelijking met de situatie voor de coronacrisis. In september steeg het verzuim echter weer, naar 4,3 procent, meldden arbodiensten ArboNed en HumanCapitalCare op basis van cijfers over ongeveer 1 miljoen werknemers.

De arbodiensten schrijven die stijging toe aan de opleving van de griep en corona. Om het verzuim tegen te gaan, roepen de diensten bedrijven op te kijken naar preventieve maatregelen.

Begin oktober lijkt de stijgende lijn ook verder door te zetten. “In de eerste week van oktober kwam ongeveer een derde van de ziekmeldingen bij ons door griep en griepachtige klachten en circa een kwart door corona. Vooral het aantal verzuimgevallen door corona stijgt erg hard”, zei Redmer van Wijngaarden, bedrijfsarts en directeur medische zaken bij ArboNed.

Op de werkvloer is de impact van het stijgende aantal ziektemeldingen te merken, zien de arbodiensten. Door een hoog verzuim door psychische klachten en de krapte op de arbeidsmarkt, zijn gezonde werknemers hard nodig.

De arbodiensten geven daarom aan dat het "essentieel" is om personeel veilig en gezond aan het werk te houden. Preventieve maatregelen kunnen daarbij helpen. Daarbij moet volgens de diensten belangrijk om per branche te kijken wat nodig is.

"Zorg dat je alert blijft op het coronabeleid voor de werkvloer en neem zo nodig preventieve maatregelen. Ook de kans op besmetting met griep kun je verkleinen door de basisregels na te leven", geeft Van Wijngaarden aan. Ook aandacht voor collega’s die het werk oppakken van zieke collega’s is belangrijk, zodat de werkdruk onder gezonde collega’s binnen de perken blijft.

LEES OOK: Internationale onderzoekers zijn er zeker van dat coronapandemie begon op dierenmarkt in Chinese stad Wuhan